HOMIE ABOUT AFFIES
extra extra extra

“You're so convinced you'll disappoint people if you show them that you're not perfect. You don't realize you are perfect. Your imperfections are what make you perfect. They make you you. That's what people love. It's what I love too.”

my network


tagboard





its all about us


Previous post

Sungha Jung
everything destroy...
sweetest december...
don't b like a shit
Keindahan Seni
::Boringgg...::
Sweet Stuff by ME (NAJ)
::Secret Korean Group::
Tutorial:Post Tittle Background
::i'm talking about XPERIA X8::

advertisment


Title: Cheese Cake
written on Sunday, 25 December 2011 @ 19:54 ✈{ 0 comments }

Assalamualaikum...ok..hari ni nak ajar cara2 nak buat cheese cake..tapi ambik dari kakak2 yg b'pengalaman la yeerrr...hihihi.. :)

  • 250g cream cheese ..Cream cheese yg disyorkan ialah PHILADELPHIA...
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt..Nak guna yg original flavour pun blh.. plih je yg mne korg suke
  • 2 sudu besar jus lemon..
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula
CARA-CARA MEMBUATNYA:
  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.


kalau nak buat kerak kat bawah kek cheese ni:
Cairkan mentega dan bila sejuk sikit, gaul dengan biskut tiger/ biskut merry hingga boleh kepal.
Padatkan dalam acuan dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 5-10 minit.
Keluarkan dan tuang aduan cheese  tadi.


Edit by:JASZLE NAJ





© 2012 Layout made by mintrose. Have a nice blogging day !