HOMIE ABOUT AFFIES
extra extra extra

“You're so convinced you'll disappoint people if you show them that you're not perfect. You don't realize you are perfect. Your imperfections are what make you perfect. They make you you. That's what people love. It's what I love too.”

my network


tagboard





its all about us


Previous post

Wordless wednesday
Exam VS Fifa
Last Lecture / Last Year (2nd)
Mama minat Korea
Segmen : DAILY AHMAD by NIL
Win GELANG BANGLE AVON
Win GA 2ND YEAR WED. ANNIVERSARY MYLUV & ME by Ten...
wordless wednesday
twilight: Breaking Down (Part 3)
Poster Art work by AJ

advertisment


Title: Bakal Siswa dan Siswi
written on Wednesday, 18 June 2014 @ 10:54 ✈{ 0 comments }




Selamat menduduki peperiksaan buat semua siswa dan siswi Unimas dan rakan-rakan di Uni lain. Tapi mamaniza dah nak last paper esok.. Happy ^^

I've some tips for adik-adik yang bakal melangkah ke alam Universiti pada bulan September. Bagi IPTA. tapi tips ni boleh je pada sesiapa sahaja yang bakal melanjutkan pelajaran.

1) Perkara paling penting perlu dilakukan sebelum menjejakkan kaki ke Universiti, adik-adik have to prepare all the important document seperti dokumen melanjutkan pelajaran yang akan dimuat turun dari laman web Uni. kalau boleh biarlah dalam keadaan yang kemas ^^

2) Jangan ambil mudah soal nak beli no. pin PTPTN. Kalau boleh, bila result penenpatan Uni dah keluar, terus beli no pin yang nak apply PTPTN la... huhu, PENTING... why??? sebab, pengalaman mamaniza, ramai junior yang bila masuk Uni seriously kalut... sebab??? Tak apply PTPTN online lagi, tak prepare slip gaji mak ayah.. Bagi yang mak ayah xade slip gaji, adik-adik kene buat surat pengakuan yang parents tak ade slip gaji.. Ok,?? Buat siap-siap sebelum masuk u.  ----- Kadang kesian dengan adik-adik junior ni... Sebelum terlupa, stem hasil pun beli siap-siap RM 10 and sediakan 2.. Simpan molek-molek tau..



3) To adik-adik yang duk kat semenanjung and study kat area semenanjung, prepare la bantal, cadar, heater, iron, baldi dan keperluan asas yang lain. Tapi jangan la macam orang nak PINDAH RUMAH yeee... ^^

4) Jadilah student yang berdisiplin untuk mendapat keputusan yang baik.. Insyaallah, jangan ponteng kelas. The rules, 3 times skip the class you will be barred from the final exam. paling penting, jaga hubungan kita dengan semua pensyarah. Takut nanti pensyarah sakit hati dengan kita, dye bagi fail.. Jangan.. Jaga hubungan kita dengan mereka..

5) To adik-adik yang dikasihi, pilih kawan yang boleh dipercayai, boleh diharap dan baik latar belakangnya. Tapi, still kene berjaga-jaga, sebab kite tak kenal lagi diorang ni. Anything can happend, please make sure barang berharga disimpan dengan elok ye adik-adik...

6) Bagi mamaniza, kawan yang pembersih sangat penting... KENAPA, sebab mamaniza seorang yang sangat pantang orang yang suka menyepahkan barang dan tak reti nak mengemas rumah...Jangan ingat kite ni pembersih, housemate sesuka hati nak layan kite macam orang gaji.. NOoooo.. kite pun bayar kolej tauu... Huhu... Just treat you kolej kediaman like your house. Kan kalau rumah bersih baru lah happy nak study.

7) Assignment kene buat betul-betul sebab ia merupakan penyumbang markah terbanyak begitu juga midterm (carry mark) before the final exam mostly 60% or 70%. Tapi mayb adik-adik stpm batch 2013/2014 kan dah guna sistem Uni. hopefully tak terkezuuut la kan..

😜

8) Akhir sekali, just nak pesan kat adik-adik, jagan kecewakan mak ayah.. Kalau keluar dengan kawan-kawan by the car, please be carefull. Pada yang nak bercinta, xpe, go on... But, utamakan impian anda dan capai dulu pekerjaan demi kebahagiaan parents.

BUKAN SENANG NAK SENANG...!

Labels: , , , , , , , , ,




© 2012 Layout made by mintrose. Have a nice blogging day ! ♥ ♥