HOMIE ABOUT AFFIES
extra extra extra

“You're so convinced you'll disappoint people if you show them that you're not perfect. You don't realize you are perfect. Your imperfections are what make you perfect. They make you you. That's what people love. It's what I love too.”

my network


tagboard





its all about us


Previous post

Alergic Susu Lembu
Ibu mana tak SAYANG anak
Manisnya ber"MADU"
Segmen : Saya Blogger Dari Negeri .....
Rindu Anak Mama
Ajar Bayi Membaca Sejak Awal
Impianku : DEKAN
Good Nite my Baby
Perlu ke Nak BBQ di Tahun Baru???
Azam Tahun Baru

advertisment


Title: Pancake Coklat or Strawberi
written on Sunday, 3 February 2013 @ 13:51 ✈{ 1 comments }



Assalamualaikum, salam ahad buat readers.. act nak bagi tau niza ni pencinta makanan :) hihi..
Suka sangat tengok rancangan-rancangan masakan esp kat channel 707 (TLC) and 703 (AFC) ..
Selain tu, suka jg tengok kat belog-belog orang tentang masakan. Hari ni nak kongsikan ssedikit tentang cara-cara membuat pancake yang sangat simple yang di'STUDI" dari my resepi.

Resepi Pancake:
1 cawan tepung gandum atau tepung naik sendiri
1 Biji telur
1 Cawan susu segar (blh ganti dgn susu tepung)
1 Sudu Kecil Baking Powder
3 Sudu Besar Gula
Secubit garam

Cara-cara Adunan :
1.Campurkan tepung dengan baking powder.Masukkan susu segar.
2.Asingkan putih telur dengan kuning telur
3. Pukul putih telur hingga putih
4.Masukkan gula dan garam ke dalam kuning telur dan gaul rata
5. Massukkan bahan-bahan cair ke dalam tepung dan gaul rata
6.Masak hingga ada buih. Apabila buih dah pecah baru terbalikkan.
7. Blh dihidangkan dengan jem strawberi,susu pekat,hot chocolate n so ever :)

Ini hasil yg Niza buat pagi tadi :)

Photo: morning sunday..have a great breakfast...i make some pancake..hahah (pancake la sgt) :)  Photo: morning sunday..have a great breakfast...i make some pancake..hahah (pancake la sgt) :)

Thankxx for reading..

Req.From : Sister Anne Abadi and Noor Hafiza




© 2012 Layout made by mintrose. Have a nice blogging day !